„Sernik” na zimno z truskawkami bez glutenu i laktozy

Co roku z niecierpliwością oczekuję sezonu truskawkowego, ponieważ truskawki kojarzą mi się z dzieciństwem, babcinymi pierogami z truskawkami i oczywiście makaronem z rozgniecionymi truskawkami i śmietaną. Niestety tymi pysznymi i słodkimi owocami nie możemy delektować się przez cały rok, a tylko parę tygodni. Postanowiłam więc, że wymyślę przepis na ciasto mocno truskawkowe, jednak bez glutenu i laktozy, ponieważ tych jeść nie mogę. Ciasto na pysznym biszkopcie z truskawkowym musem, masą jogurtową i pyszna galaretką na wierzchu.

IMG_20160618_170306.jpg

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • Odrobina soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej

Przygotowanie:

  • Jajka na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Dno formy (u mnie kwadratowa) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dalej ubijając dodawać cukier. Na koniec piana musi być gęsta i sztywna.
  • Po dodaniu cukru, pianę ubijać jeszcze przez parę minut, aż będzie błyszcząca. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku (w sumie 7 sztuk). Po dodaniu żółtek, ubijamy jeszcze przez chwilę.
  • Do oddzielnej miseczki przesiać obie mąki. Następnie dodawać mąkę do masy jajecznej po łyżce, mieszając delikatnie szpatułką, żeby masa nie opadła.
  • Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez ok 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i zrzucić go na podłogę z wysokości kilkunastu centymetrów. Przed użyciem biszkopt musi całkowicie wystygnąć.

 IMG_20160618_165600.jpg

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500g truskawek świeżych bądź mrożonych
  • Galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Świeże truskawki szypułkujemy, myjemy i miksujemy na mus. Następnie w garnuszku wstawiamy na ogień, do prowadzamy do wrzenia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki mrożone najpierw podgrzewamy, potem miksujemy i dalej postępujemy jak z truskawkami świeżymi.

IMG_20160618_165734.jpg

 

Składniki na masę:

  • 500g jogurtu bez laktozy (dla osób które tolerują laktozę, może być zwykły jogurt bądź serek homogenizowany)
  • 45g cukru pudru (można pominąć, wtedy masa będzie mniej słodka)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200ml gorącej wody

 Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jak już będą mniej płynne mieszamy z jogurtem i ewentualnie cukrem. Ponownie odstawiamy do lekkiego stężenia.

 IMG_20160618_165854

Dodatkowo:

  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600ml gorącej wody

 Galaretki rozpuszczamy w 600m gorącej wody i czekamy do lekkiego stężenia. Na ostudzony biszkopt w tortownicy rozsmarowujemy lekko tężejący mus truskawkowy. Część truskawek przekrawamy na pół i układamy przy obręczy tortownicy, przecięciem na zewnątrz. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby mus stężał. Następnie wylewamy masę jogurtową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa jogurtowa będzie zwarta, układamy na niej pokrojone truskawki, zalewamy całość tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

wideo tutorial

IMG_20160618_132650.jpg

IMG_20160618_133842.jpg

 IMG_20160618_170109.jpg

IMG_20160618_170149.jpg

 

 

Advertisements

2 uwagi do wpisu “„Sernik” na zimno z truskawkami bez glutenu i laktozy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s