Chleb bezglutenowy, który zawsze się udaje

Odkąd jestem na diecie bezglutenowej, najbardziej tęsknię za normalnym pszennym chlebkiem. Długie lata poszukiwałam w Holandii chleba, który mi zasmakuje i gdy go w końcu znalazłam, okazało się że nie mogę jeść glutenu. I co teraz ?

IMG_20160606_134104

Zaczęłam eksperymentować, najpierw z gotowych mieszanek do wypieku chleba bezglutenowego, potem w oparciu o wiedzę zdobytą w internecie, zaczęłam próbować piec z mąk bezglutenowych, sama je mieszając. Prób było wiele i w końcu mogę powiedzieć, że mam przepis na CHLEB BEZGLUTENOWY IDEALNY.

Zanim zaczniecie warto wiedzieć, że:

  • przede wszystkim mąka bezglutenowa potrzebuje więcej płynu niż mąka z glutenem
  • chleb bezglutenowy po wystudzeniu najlepiej jest pokroić w kromki, zamrozić i rozmrażać gdy chcemy go zjeść, ponieważ szybciej wysycha niż chleb z glutenem
  • chleb bezglutenowy trzeba piec w foremce, gdyż ciasto jest bardzo lepkie i niestety nie utrzymuje kształtu
  • mąkę kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną – chleb wyjdzie pulchniejszy
  • chlebek studzimy na kratce do pieczenia
Na blaszkę o wymiarach 28x10cm potrzeba:]
  • 250g mąki gryczanej
  • 150g mąki ryżowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 8g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego bądź chia
  • pół szklanki pestek (słonecznika, dyni, piniowych – ja kupuję gotową mieszankę)
  • płaska łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka cukru
  • 550-600ml ciepłej wody (może się okazać, że będzie potrzeba ciut więcej)
W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać 500ml wody i łyżką wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć, należy dodać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min.
IMG_20160606_113519
Blaszkę wysmarować olejem bądź wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ponownie odstawić na ok 30min. Wierzch posypać pestkami.
IMG_20160606_113717.jpg
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, wstawić chleb i piec przez 50 minut (grzanie góra i dół). W razie gdyby zbyt szybko się zarumienił z góry, należy położyć na wierzch folię aluminiową. Po tym czasie należy chlebek wyjąć z foremki i podpiekać jeszcze przez ok 10 minut. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos, gdy w niego pukniemy od spodu.
IMG_20160606_133935.jpg
SMACZNEGO!
Advertisements

12 uwag do wpisu “Chleb bezglutenowy, który zawsze się udaje

    • Dodanie cukru jest konieczne, ponieważ drożdże to grzyby, które żywią się węglowodanami, w tym przypadku cukrem. Kiedy drożdże mają pożywkę w postaci cukru, zamieniają go na dwutlenek węgla w postaci gazowej, który uwalnia się z ciasta powodując jego rośnięcie i powstawanie w cieście charakterystycznych „Dziurek”. Ciasto (na chleb bądź każde inne), które ma w składzie drożdże nie urośnie, gdy nie dodamy cukru.

      Lubię to

  1. chleba najbardziej brak… też szukam idealnego przepisu, problemem jest fakt, że nie lubię gryki – nie smakuje mi i nie znoszę jej zapachu (wyczuwam najmniejszą ilość)

    Lubię to

  2. Bardzo dobry przepis, sama podobny chleb robię. Dodaję mąki kasztanowej dla ostrości smaku i poza pestkami dodaję jeszcze suszoną żurawinę, ale to kwestia gustu 🙂 Pozdrawiam!

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s