Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej z kiwi

IMG_20160527_173252[1]

Kwaskowate ciasto bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, kiwi natomiast kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. Idealne na zimno z lodówki. Również pyszne gdy na dworze upał 🙂

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 banany
  • 4 kiwi

WYKONANIE:
Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, do momentu, aż kasza się rozgotuje i odparuje nadmiar wody (pod koniec gotowanie należy mieszać cały czas, żeby kasza nie przywierała do dna garnka).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, formę tortową o średnicy 22 cm posmarować lekko masłem. Banany i kiwi obrać ze skórki. Do masy jaglanej dodać oba banany i jedno kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut.

IMG_20160527_173453[1]

SMACZNEGO!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej z kiwi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s